Nový systém batérií poskytuje vodičom vyšší komfort a istotu pri štartovaní vozidla

Volvo Trucks predstavuje nový systém batérií pre vozidlá Volvo FH a Volvo FM, ktorý poskytuje dostatočný výkon pre fungovanie príslušenstva v kabíne a zároveň znižuje riziko zastavenia prevádzky vozidla v dôsledku vybitia batérií. “Vodiči si môžu neobmedzene vychutnávať komfort a životné podmienky s vedomím, že majú dostatok energie pre všetky ich zariadenia s minimálnym rizikom odčerpania energie potrebnej pri štarte vozidla,” hovorí Samuel Nerdal, produktový manažér pre elektrotechniku a elektroniku vo Volvo Trucks.
Nový systém batérií pozostáva z dvoch samostatných súprav batérií - jedna je určená
na naštartovanie motora a druhá pre všetky ostatné elektrické zariadenia v kabíne vodiča.  Batéria určená na štartovanie má jedinú funkciu a nie je ovplyvnená spotrebou energie na fungovanie ostatných elektronických prvkov výbavy vozidla. Kúrenie alebo chladenie počas parkovania, chladnička, multimediálny systém a ostatné  osobné vybavenie vodičov vrátane nabíjania  notebookov, mobilných telefónov a tabletov je napájané zo samostatných gélových batérií.

Pomocou technológie gélov, nové riešenie systému batérií napomáha napĺňať čoraz   vyššie energetické požiadavky, ktoré dnes vyžadujú mnohí zákazníci. V porovnaní s bežnými batériami na báze olova má gélová technológia vyššiu schopnosť udržať vysokú koncentráciu energie po dlhšiu dobu.
"Prínos možno vidieť predovšetkým v diaľkovej doprave a v skutočne horúcich alebo chladných poveternostných podmienkach. Aj počas chladných nocí počas zimy si vodič môže vychutnať plnohodnotný oddych v kabíne vozidla bez potreby vstávať a opätovne štartovať motor, aby sa batérie dobili," vysvetľuje Samuel Nerdal.

Zníženie počtu štartov motora znamená tiež nižšiu spotrebu paliva a zníženie negatívnych dopadov na životné prostredie. " Odparkované vozidlo s motorom na voľnobehu spotrebuje asi 3 litre paliva za hodinu  S naším riešením je možné minimalizovať čas voľnobehu a tým výrazne znížiť náklady na pohonné hmoty," hovorí  Samuel Nerdal.

Nové gélové batérie ponúkajú omnoho dlhšiu životnosť ako bežné batérie na báze olova a viac nabíjacích cyklov. V skutočnosti vydržia až 10-15 krát dlhšie.

„Náš systém batérií nielenže plní súčasné vysoké nároky na bezpečnú dodávku elektrickej energie, ale tiež prispieva k zvýšeniu času prevádzky a nižším prevádzkovým nákladom. Toto riešenie prinesie prospech našim zákazníkom," hovorí  Samuel Nerdal.

Fakty:  Nový system batérií  Volvo Trucks

• Voliteľná výbava pre nákladné vozidlá Volvo FH a Volvo FM na európskych trhoch.
  • Obsahuje 2 súpravy batérií s oddelenými obvodmi.
  • Elektricky poháňané systémy sú napájané z 210 Ah gélových batérií.
  • Systém pre štartovanie sa skladá z dvoch bežných 800 A olovnatých batérií
  • Gélové batérie môžu byť umiestnené vzadu s batériami štartéra na ľavej strane, alebo spolu v boxe s batériami štartéra na ľavej strane

Link na obrázky vo vysokom rozlíšení

Ak chcete získať ďalšie informácie, kontaktujte:
Andrea Ondrejíková, telefón: + 421 2 32662404, email: andrea.ondrejikova@volvo.com