Cenník   Prihlásenie   Registrácia

Farebná schéma portálu: Ružová Modrá Červená Oranžová Zelená Hnedá

Future Trends & Innovation by Volvo Trucks 2017

Druhý septembrový týždeň patril okruh Slovakiaring značke Volvo Trucks, ktorá počas celoeurópskeho podujatia pod názvom Future Trends & Innovation 2017, predstavila víziu smerovania automobilky v budúcnosti. Spoločnosť uviedla za posledných niekoľko rokov viacero systémov aktívnej bezpečnosti, z ktorých boli všetky založené na pokročilej automatizácii. Podujatie sa konalo pod záštitou švédskych expertov zo spoločnosti Volvo Trucks a pozvanie prijali zákazníci a novinári z 20 krajín.

Počas jednotlivých dní sa prelínali teoretické a praktické prezentácie z rôznych oblastí. Po okruhu bez prestávky jazdili vozidlá v platooningu, tj. cestné súpravy v konvoji.  Tieto vďaka pripojeniu navzájom komunikujú, stanovujú si vzdialenosť aj rýchlosť podľa  prvého vedúceho vozidla. Použitím tejto technológie je možné v súčasnosti ušetriť až 10% paliva.

Mats Franzén, produktový manažér pre motory Volvo Trucks odprezentoval najnovšie  koncepčné  vozidlo Volvo Trucks a vysvetlil, kde sa dajú pri vývoji dosiahnuť najväčšie úspory. V rámci diaľkovej prepravy sa odhaduje, že hybridná hnacia línia umožní vypnutie spaľovacieho motora počas 30% času  jazdy, čo znamená úsporu paliva 5-10% .

Na vytýčenej trase si mohli záujemcovia na vlastnej koži v naložených súpravách vyskúšať rýchlosť radenia prevodovky I-Shift Dual Clutch v porovnaní s prevodovkou I-Shift.

Hayder Wokil, riaditeľ oddelenia autonómnej a automatizovanej jazdy, spoločnosti Volvo Trucks priblížil viacero prebiehajúcich trvalo udržateľných dopravných riešení. Vízia spoločnosti Volvo Trucks je vysoko efektívny a integrovaný systém s prepojenou infraštruktúrou a inteligentnými elektrickými vozidlami. Cieľom je vyrábať tiché vozidlá bez emisií, ktoré komunikujú s okolitou infraštruktúrou a vytvárajú dopravný tok bez preťaženia a nehôd.

Problematike bezpečnosti na cestách a systémom aktívnej bezpečnosti vo vozidlách Volvo Trucks sa venoval v teoretickej prezentácii  Carl-Johan Almqvist, riaditeľ pre bezpečnosť premávky a produktov Volvo Trucks. Prezentácie zavŕšila praktická ukážka núdzového brzdenia, kde priamo pred očami divákov, vozidlo s plne naloženou súpravou na úseku približne 40 metrov, zabrzdilo z rýchlosti 70km/h na 0km/h bez akéhokoľvek zásahu vodiča. Osobné vozidlo pred ním pokračovalo v jazde.

 „Bezpečnosť je základom automatizácie," dodáva Carl Johan Almqvist. „Bez základnej bezpečnosti nebude možné realizovať autonómne vozidlá. Z tohto dôvodu musíme neustále zlepšovať naše bezpečnostné systémy. Je potrebné zdôrazniť, že naša filozofia sa vždy zameriava na vodiča. Pracujeme so základnými prvkami ako viditeľnosť, ovládanie vozidla a brzdy. Výzva spočíva v tom, ako zobrať všetky zozbierané informácie a spracovať ich takým spôsobom, aby ich vodič mohol ešte lepšie využívať. Našou ambíciou je, aby do roku 2025 nebolo žiadne nákladné vozidlo Volvo účastníkom dopravnej nehody. Pri týchto nehodách totiž na ceste každý rok zomrie 1,2 milióna ľudí."

Pozrite si film z eventu 

Ak chcete získať ďalšie informácie, kontaktujte:
Andrea Ondrejíková, telefón: + 421 2 32662404, email: andrea.ondrejikova@volvo.com

Logo partnera