Cenník   Prihlásenie   Registrácia

Farebná schéma portálu: Ružová Modrá Červená Oranžová Zelená Hnedá

Bezpečnosť na „Áčko“ v Gebrüder Weiss Slovensko

Logistická a prepravná spoločnosť Gebrüder Weiss, s hlavným sídlom v Senci, sa už niekoľko týždňov môže pochváliť získaním certifikátu TAPA FSR- úrovne A.  Je to najvyšší možný level, ktorý sa dá získať a preto sú v Gebrüder Weiss právom hrdí, že splnili všetky požiadavky. „Vlastníctvo“ certifikátu TAPA FSR level A je totiž faktor, ktorým sa logistický provider v oblasti bezpečnosti odlišuje od iných, čo samozrejme môže zohrať rolu pri rozhodovaní zákazníka. Čo všetko predchádzalo jeho získaniu prezradil vedúci oddelenia HSEQ Ing. Zdenko Toma. 


Čo všetko predchádzalo získaniu certifikátu bezpečnosti A? 

Pôvodne sme mali v pláne opakovaný audit na certifikáciu TAPA FSR level „B“ po troch rokoch. Nakoľko sme si mysleli, že naša procesná aj technická úroveň zabezpečenia je proti levelu “B” o čosi lepšia, trúfli sme si dať požiadavku na certifikáciu na level “A”. Pri samotnom audite sme dosiahli zo zhruba 296 hodnotených bodov až 290, pri zvyšných 6 sme museli trocha diskutovať. Právom sa však tešíme, že v rámci všetkých špedičných a logistických spoločností v rámci Slovenska sa radíme iba k trom ďalším, ktorí podmienky level „A“ spĺňajú. Týmto certifikátom sa preukazujeme našim zákazníkom, že na tovar, ktorý nám zverili, kladieme zvýšený dôraz a snažíme sa ho zabezpečiť proti odcudzeniu v maximálne možnej miere. 

Ak porovnáme nároky na získanie certifikátu A oproti úrovni B, ktorú ste mali, aký je medzi nimi rozdiel? 

Je to asi 20 rôznych bodov, ktoré si vyžadujú ešte lepšiu úroveň ako level B, prípadne sú navyše. Sú to požiadavky od personálnych ako screening a identifikácia vlastných zamestnancov a zamestnancov pracujúcich na dohodu alebo cez agentúru, cez procesné ako kontrola vozidiel a nakládky / vykládky tovaru, vypracovanie riziko analýz pre rôzne bezpečnostné situácie a zavedenie opatrení z nich vyplývajúcich,  neustála kontrola funkčnosti všetkých bezpečnostných systémov, až po technické ako kvalita kamerového systému, doba archivovania záznamov, online dohľad nad alarm systémom a podobne.  

Konkrétne ktorých zabezpečení  sa zlepšenia dotkli? 

Ide o technické zlepšenia ako kvalita kamerového systému ako aj nahrávaných záznamov. Disponujeme rozpoznávaním tvári všetkých osôb už na vstupných bodoch do nášho areálu, interaktívnym obchádzkovým systémom s neustálym online spojením a dohľadom používaným bezpečnostnou službou. Vylepšili sme aj elektronicky a alarmom chránené vstupy do vyhradených zón a veľa ďalších.  

Na vysvetlenie: TAPA je Asociácia na ochranu majetku zákazníkov, ktorej je koncern Gebrüder Weiss členom. Certifikáty na bezpečnosť sa však nezískavajú členstvom v asociácií, ale splnením požiadaviek a vykonaním certifikačného auditu. TAPA je pridaná hodnota, ktorú Gebrüder Weiss ponúka zákazníkom ako znak toho, že ich tovar je v dobrých rukách. 

Logo partnera